“Because great coffee isn't born of luck”

- Latte Art - betekent letterlijk melkkunst

Het is de kunst van het gieten van decoratieve ontwerpen op een cappuccino.

De "kunstenaar", de barista, schenkt met een speciale techniek de geschuimde melk in de crèmelaag van een espresso.
Met schijnbaar simpele bewegingen van het schenken van schuim ontstaan de meest prachtige en uiteenlopende motieven zoals blaadjes, hartjes en appeltjes.
Deze techniek vereist een hoge kwaliteit van apparatuur en ingrediënten en vooral persoonlijke aandacht van de barista.

Het concept van Barista serveren:

   

   

Wereldkampioenschap Barista

Sinds 2002 worden er baristakampioenschappen gehouden in Nederland.
Tijdens deze wedstrijd bereidt de deelnemer vier espresso's, vier cappuccino's en vier koffiespecialiteiten.
Voor het bereiden van deze dranken krijgt de barista 15 minuten.
Er wordt gelet op technische beheersing van de machine, het maken van perfecte dranken en creativiteit.

In 2009 meldden zich 55 baristas aan voor de Nederlandse Barista Kampioenschappen.
Na vier voorrondes gingen twaalf baristas naar de finale. Op 11 mei 2009 heeft de finale plaatsgevonden, in de Maassilo in Rotterdam.
Net als voorgaand jaar was Sander Schat de winnaar.
Sander Schat kreeg dus een tweede kans om een gooi te doen naar de wereldtitel - 2010 in Londen - nadat hij 34e werd op de World Barista Championships 2009.

In 2010 deden 30 baristas mee aan de Nederlandse Barista Kampioenschappen en werd Yakup Aydin uit hoek van Holland Nederlands Barista Kampioen.

Op internationaal niveau scoren de Belgen traditioneel heel hoog, met als uitschieter Peter Hernou die in 2009 Wereldkampioen werd.
   

     

Prachtig wit melkschuim bij een cappuccino:
   

Hoe maak je een Latte Art?

   

Hoe maak je een appelfiguur? 

Verleid je gasten tot een glimlach met een appeltje op de cappuccino.
Als je je wilt bekwamen in Latte Art, dan is het appeltje het ideale figuur om mee te beginnen.
Het appeltje is dan ook één van de basisfiguren van de Latte Art.
Het zegt natuurlijk niets over de smaak van de koffie – de basis blijft een perfecte cappuccino.

Schenktechniek in het kort:

  • hoog laag
  • halve cirkel van links naar rechts
  • tik
  • sneller schenken
  • van rechts naar links
  • blijf in midden schenken tot de figuur af is.

   

Hoe maak je een hartje?

Koffie die met liefde gemaakt wordt, dat wordt vaak beweerd of beloofd als je een horecagelegenheid binnenkomt.
Er zijn verschillende redenen te verzinnen waarom u een hartje in uw koffie zou willen schenken.
Aan de ene kant kunt u daarmee laten zien dat de koffie met liefde gemaakt en perfect van smaak is,
maar u kunt er natuurlijk ook een speciaal iemand mee verrassen.

Café d’Amour

Op Valentijnsdag is het een leuk idee om wat rode (eetbare) kleurstof aan de volle melk toe te voegen, zodat je een roze hart krijgt.
Veel romantischer kunt u de koffie niet serveren.

Een Latte Art hartje schenk je zo:

  • Beweeg de kan van hoog naar laag
  • Maak een halve cirkel van links naar rechts
  • Tik
  • Schenk sneller
  • Beweeg van rechts naar links

 

Hoe maak je een Rosetta?

Met een rosetta op de koffie maak je indruk bij je gasten.
Zij zullen in de rosetta waarschijnlijk een blaadje of kerstboom herkennen.
Maar barista’s hebben het altijd over de rosetta.

Rosetta

De derde figuur dat tot het standaardrepertoire van de barista hoort is de rosetta.
De gelukkige die hem voorgeschoteld krijgt, noemt hem ook wel blaadje of kerstboom, maar barista's onderling hebben het altijd over de rosetta.
Om deze subtiele tekening te kunnen maken moet u vooral niet teveel lucht in de volle melk inbrengen want het schuim dient heel fijn te zijn.
Tijdens het schenken moet de melk in de melkkan met de pols heen en weer geslingerd worden.
De truc is om precies op het juiste moment de kan de andere richting op te bewegen.
Een beetje zoals u vroeger met uw voeten deed tijdens het schommelen.
">